Wonen

Hypotheekakte

De meeste mensen financieren de aankoop van een woning of appartement geheel of gedeeltelijk met een hypothecaire geldlening, afgesloten bij een bank. Naast de koopakte en de akte van levering is er in dat geval dus nog een derde akte nodig: de hypotheekakte.

Financiering en zekerheid

De bank zal – in ruil voor tussentijdse betaling van rente en de uiteindelijke terugbetaling van de lening – ongetwijfeld graag bereid zijn om die financiering te verstrekken. Máár: de bank wil daar wel extra zekerheid voor terug. Daarom wordt vrijwel altijd de woning of het appartement door de koper in onderpand gegeven aan de bank. Dit gebeurt door middel van de ondertekening van een ‘hypotheekakte’. Ook deze wordt opgemaakt door de notaris.

Het recht van hypotheek

Wanneer de eigenaar van de woning of het appartement langdurig geen rente en/of aflossing betaalt en écht geen andere oplossing mogelijk is, zal een bank op grond van de hypotheekakte – zonder tussenkomst van de rechter – tot ‘executie’ mogen overgaan. Het recht van hypotheek stelt de bank dus in staat de woning of het appartement in het openbaar via een executieveiling te verkopen, zonder toestemming van de eigenaar, waardoor de bank zijn vordering als eerste op de verkoopopbrengst mag verhalen. Natuurlijk gaat dit niet zomaar. Daar zitten behoorlijk wat stappen tussen. Overigens zal ook dán de notaris die de veiling regelt op de belangen van de eigenaar moeten letten.

Contactformulier

Op notarieel gebied is geen vraag te gek waarmee we je kunnen helpen. Hoe precies, hangt af van de vraag of vragen die je hebt. Stel ze hieronder en stuur ze naar ons door. Wij nemen daarna vrijblijvend contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook: +31 180 556 735.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.