Leven

Schenking en estate planning

Schenkingen doen uit vrijgevigheid. En vermogensoverdracht tijdens leven waarbij je goed rekening houdt met de besparing op erfbelasting. Twee manieren om geld, vermogen (of vermogensbestanddelen) aan naasten over te dragen. In beide gevallen is het slim om de fiscale regels in de gaten te houden.

Schenkbelasting en vrijstellingen

Schenkingen doen, kan op verschillende manieren. In contanten. ‘Op papier’ (schenking aan de kinderen, teruglenen aan de ouder). Ook een woning kan, als vermogensbestanddeel, aan de kinderen verkocht worden tegen een te lage prijs.
De Belastingdienst heft schenkbelasting over alles wat je als schenking krijgt van iemand die in Nederland woont. Over een bepaald vrijgesteld bedrag, dat jaarlijks wordt herzien, hoef je geen belasting te betalen. Daarboven wel. Hoeveel hangt af van het bedrag en van wie je het krijgt. En ook zijn er bijzondere vrijstellingen. Soms is de schenking aftrekbaar van de inkomstenbelasting van de schenker.

Vermogensoverdracht en erfbelasting

De belangrijkste reden voor vermogensoverdracht tijdens leven is dat je aanzienlijk op (de bij overlijden te betalen) erfbelasting kunt besparen. Het overgedragen vermogen maakt bij overlijden per slot van rekening geen onderdeel meer uit van de (toekomstige) nalatenschap. Toekomstige waardestijgingen komen direct ten goede aan de kinderen en daarnaast worden de progressieve tarieven van ons belastingstelsel zoveel mogelijk gedrukt. Laat je adviseren door een notaris. ‘Rijk’ hoef je niet te zijn voor zo’n advies: in veel gevallen waarin iemand een eigen huis heeft, levert zo’n advies de nabestaanden al voordeel op. Want eventuele hypotheken zijn of worden meestal afgelost bij overlijden.

Contactformulier

Op notarieel gebied is geen vraag te gek waarmee we je kunnen helpen. Hoe precies, hangt af van de vraag of vragen die je hebt. Stel ze hieronder en stuur ze naar ons door. Wij nemen daarna vrijblijvend contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook: +31 180 556 735.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.