Wonen

Overdracht en akte van levering

Je wordt pas eigenaar van een woning als je de akte van levering bij de notaris hebt ondertekend en deze akte officieel door de notaris is ingeschreven bij het kadaster. Het is misschien wel één van de bekendste wettelijke taken van een notaris: de overdracht van onroerend goed. Hij kan je daarom als geen ander op een deskundige wijze helpen bij en adviseren over de inhoud van de koopovereenkomst, de akte van levering en van de hypotheekakte.

Afronding eigendomsoverdracht

De afspraken die gemaakt zijn in de voorlopige koopakte worden met de akte van levering juridisch uitgevoerd: de verkoper levert de woning aan de koper, die deze van de verkoper aanvaardt. Direct na ondertekening van de akte van levering zal de notaris een afschrift van die akte laten inschrijven bij het Kadaster. Pas dan is de eigendomsoverdracht écht afgerond, en zal de notaris de koopprijs aan de verkoper uitkeren. Ook worden dan de zakelijke lasten verrekend, de kadasterkosten betaald en de overdrachtsbelasting voldaan. Let wel: de notaris mag dit op grond van de wet op zijn vroegst pas doen als één werkdag is verstreken nadat de akte is gepasseerd en ingeschreven bij het Kadaster.

Wie betaalt, bepaalt

Degene die de kosten van de overdracht moet betalen, bepaalt meestal ook welke notaris de akte van levering mag opmaken en passeren. De notaris is er vanuit zijn functie op gericht om de belangen van alle partijen te behartigen; de notaris moet zelfs zoveel mogelijk voorkomen dat van een bepaald overwicht van één van de partijen misbruik wordt gemaakt ten koste van de ander.

Contactformulier

Op notarieel gebied is geen vraag te gek waarmee we je kunnen helpen. Hoe precies, hangt af van de vraag of vragen die je hebt. Stel ze hieronder en stuur ze naar ons door. Wij nemen daarna vrijblijvend contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook: +31 180 556 735.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.