Wonen

Koopovereenkomst

Het is verplicht om de koop en verkoop van onroerende zaken (een huis of bedrijfspand) vast te leggen in een schriftelijke koopovereenkomst tussen verkoper en koper als een van hen of beiden particulier zijn. Ondanks het feit dat deze koopovereenkomst vaak ‘voorlopige koopakte’ wordt genoemd, ontstaan voor de betrokken partijen al meteen rechten en plichten. Je zit er zogezegd aan vast. Met ‘voorlopig’ wordt dus bedoeld dat je pas eigenaar wordt als je de akte van levering bij de notaris hebt ondertekend en deze akte bij het kadaster is ingeschreven.

Bedenktijd

De particuliere koper van een onroerende zaak heeft een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. Binnen deze 3 dagen kan de koper nog van de koop afzien, zonder kosten en zonder opgave van redenen. Daarna kan men niet meer zonder kosten van de koopovereenkomst af, tenzij in de overeenkomst ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. We kennen allemaal wel de ‘ontbindende voorwaarde van financiering’.

Nieuwbouw en aannemingsovereenkomst

Naast een koopovereenkomst sluit je, als het om nieuwbouw gaat, in de regel ook een aannemingsovereenkomst af. Ook hier geldt weer het belang van een tijdige inschakeling van de notaris. Hij overziet alle juridische consequenties op dit terrein waardoor geschillen over de nakoming van de overeenkomsten kunnen worden voorkomen.

Contactformulier

Op notarieel gebied is geen vraag te gek waarmee we je kunnen helpen. Hoe precies, hangt af van de vraag of vragen die je hebt. Stel ze hieronder en stuur ze naar ons door. Wij nemen daarna vrijblijvend contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook: +31 180 556 735.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.