Overlijden

Verklaring van erfrecht

Om zaken in het leven voor elkaar te krijgen, moet je vaak allerlei formaliteiten vervullen en heb je veelal allerlei papieren en bewijsstukken nodig. Bij een overlijden is dit niet anders. Tussen alle emotionele momenten door heb je als nabestaanden ook nog een hoop te regelen. Een verklaring van erfrecht is daarbij onmisbaar.

Juridisch bewijs

Voor wie het al eens heeft meegemaakt, is het heel herkenbaar. Direct na het overlijden van een dierbare moeten juridisch heel wat zaken worden afgewikkeld. Zo moeten naast het regelen van de uitvaart vaak ook nog schulden van de overledene worden betaald, bankrekeningen worden opgeheven, verzekeringsuitkeringen worden geïncasseerd en moet de woning bij het Kadaster op naam van de erfgenamen worden gezet. Voor de meeste van dat soort handelingen heb je een verklaring van erfrecht nodig.

Document van de overledene

In zo’n verklaring van erfrecht wordt vastgesteld wie is overleden, of de overledene gehuwd was en zo ja met wie, of de overledene kinderen heeft achtergelaten, of de overledene een testament had opgemaakt én – als conclusie – wie erfgenaam is geworden. Zonder een verklaring van erfrecht is het in de meeste gevallen vrijwel onmogelijk om een nalatenschap goed af te wikkelen.

Contactformulier

Op notarieel gebied is geen vraag te gek waarmee we je kunnen helpen. Hoe precies, hangt af van de vraag of vragen die je hebt. Stel ze hieronder en stuur ze naar ons door. Wij nemen daarna vrijblijvend contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook: +31 180 556 735.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.