Overlijden

Testament

Door in overleg met je notaris een testament op te stellen, kun je zélf regelen wie erfgenaam van jouw vermogen wordt en onder welke voorwaarden. Het is immers altijd beter om zelf het heft in handen te houden als het over jouw eigen vermogen gaat. Omdat een testament van openbaar belang is, moet het door een notaris worden opgemaakt, zo kan die erop toezien dat de erfenis volgens jouw wensen wordt afgewikkeld.

Wettelijke regeling

Sinds 2003 is wettelijk geregeld dat de langstlevende echtgenoot/geregistreerd partner eigenaar wordt van de gehele nalatenschap van de overleden echtgenoot/geregistreerd partner, tenminste, als de overledene geen testament had opgesteld. De langstlevende echtgenoot/ geregistreerd partner houdt daardoor dus de volledige zeggenschap terwijl de kinderen – in plaats van een deel van ‘de spullen’ – een vordering erven op de langstlevende. De waarde van die vordering is gelijk aan de waarde van het erfdeel van het kind, en deze vordering is door de kinderen in principe niet op te eisen totdat de langstlevende echtgenoot is overleden. Een testament is dus nodig als je van de wet wilt afwijken omdat je bijvoorbeeld wenst dat een kind een kleiner erfdeel krijgt, of dat de kinderen hun erfdelen in bepaalde gevallen wél kunnen opeisen, of als je wenst dat jouw vermogen na je overlijden niet bij je schoonkinderen terecht komt.

Opstellen testament

Met een testament kun je – binnen bepaalde grenzen – dus afwijken van de wettelijke regels. Dit kan van belang zijn wanneer bijvoorbeeld alleen familieleden in aanmerking komen met wie je geen of nauwelijks contact hebt, of wanneer een kind ernstig ontspoord is. Met de notaris leg je precies vast wat jouw wensen zijn. Je kunt het testament meerdere keren wijzigen als dit nodig is. Ook elke wijziging in een testament legt de notaris voor je vast.

Veelgestelde vragen

Contactformulier

Op notarieel gebied is geen vraag te gek waarmee we je kunnen helpen. Hoe precies, hangt af van de vraag of vragen die je hebt. Stel ze hieronder en stuur ze naar ons door. Wij nemen daarna vrijblijvend contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook: +31 180 556 735.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.