Ondernemen

Maatschap VOF CV

De maatschap, de Vennootschap Onder Firma (VOF) en de Commanditaire Vennootschap (CV) hebben veel met elkaar gemeen. Zo is bij alle drie de rechtsvormen bijvoorbeeld sprake van twee of meer (rechts)personen die een gezamenlijke samenwerkingsvorm hebben. In detail zijn ze toch nét even anders.

Maatschap

Twee of meer personen in de maatschap (de ‘maten’) brengen ieder iets in om daarmee een bepaald doel te bereiken en een beroep uit te oefenen. De inbreng kan bestaan uit arbeid, geld en/of goederen. Vrije beroepsbeoefenaren zoals artsen, advocaten of fysiotherapeuten passen dit vaak toe. Alle verplichtingen tussen de maten worden vastgelegd in een maatschapsovereenkomst.

VOF

Een VOF is een soort maatschap die specifiek wordt gebruikt voor de uitoefening van een bedrijf. De VOF kan, net als de maatschap, worden aangegaan door natuurlijke personen (mensen) of door rechtspersonen. Bij VOF heten de eigenaren ‘vennoten’. Bij een VOF zijn er twee of meer eigenaren, is het vermogen door de eigenaren zelf ingebracht, en – net als bij de maatschappij – zijn de eigenaren volledig aansprakelijk voor de schulden.

CV

Eén of meer personen worden in de akte van oprichting van de CV tot ‘beherend’ vennoot benoemd; de andere vennoten zijn de ‘stille’ vennoten. De beherend vennoot treedt naar buiten op en handelt namens de CV, terwijl de stille vennoot slechts kapitaal inbrengt en niet naar buiten mag optreden. Indien een stille vennoot dit verbod overtreedt, dan wordt hij voor 100% aansprakelijk voor alle schulden van de CV.

Veelgestelde vragen

Bij deze rechtsvormen wordt de winst belast tegen het inkomstenbelastingtarief uit box 1. Dit houdt in dat je over een winst tot €68.507 maar liefst 37,1% aan belasting betaalt. Over alle winst boven dit bedrag betaal je 49,5% belasting in 2021. Bij relatief veel winst is het daarom voordeliger om een BV te hebben.

Contactformulier

Op notarieel gebied is geen vraag te gek waarmee we je kunnen helpen. Hoe precies, hangt af van de vraag of vragen die je hebt. Stel ze hieronder en stuur ze naar ons door. Wij nemen daarna vrijblijvend contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook: +31 180 556 735.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.