Overlijden

Kinderen, gezag, voogdij en bewind

Wat gebeurt er met je minderjarige kinderen als (één van) de ouder(s) komt/komen te overlijden? Wie heeft het ‘gezag’ over hen en zorgt er voor ze, wie voedt ze op en wie beheert het vermogen dat zij hebben geërfd totdat zij meerderjarig zijn?

Gezag

Het ‘gezag’ over de kinderen omvat zowel de verzorging en de opvoeding van de minderjarige kinderen, als het beheer over hun vermogen. Gebruikelijk hebben beide ouders het gezag, dan wel – in geval van overlijden van één van hen – de langstlevende ouder. Althans, wanneer de langstlevende ouder met de overledene gehuwd was, dan wel wanneer deze niet met de erflater gehuwd was maar het kind wél bij de gemeente als eigen kind heeft erkend en het gezag door de rechtbank is verleend.

Voogdij en bewind

Soms heeft de langstlevende ouder het gezag niet of zijn beide ouders overleden. Wanneer ouderlijk gezag niet mogelijk is, dient een voogdijregeling te worden ingesteld. De voogd neemt dan de taak van de ouder als het ware over; hij verzorgt de kinderen, voedt hen verder op en beheert hun vermogen zolang zij minderjarig zijn. Het is dus raadzaam om als (één van) de ouder(s) een voogd te benoemen. Het is wel bij wet verplicht om dit in een testament of in een voogdijverklaring vast te leggen; beide akten kunnen op grond van de wet alleen door een notaris worden opgesteld. Formeel beslist de aangewezen voogd pas ná het overlijden van u (beiden) of hij de aanwijzing als voogd aanvaardt. Het is dus slim om van tijd tot tijd te checken of de voogd nog voor je kinderen kan en wil zorgen.

Veelgestelde vragen

Contactformulier

Op notarieel gebied is geen vraag te gek waarmee we je kunnen helpen. Hoe precies, hangt af van de vraag of vragen die je hebt. Stel ze hieronder en stuur ze naar ons door. Wij nemen daarna vrijblijvend contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook: +31 180 556 735.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.